0

Ötletkosár

A Hiteltársulás ötletkosarának első ciklusát lezártuk

A beérkezett javaslatokat a megbeszélteknek megfelelően Matolcsy György miniszter úrnak személyesen átadom. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a közös gondolkozást!
A további fejleményekről a www.facebook.com/hiteltarsulas oldalon lehet tájékozódni.
Üdvözlettel:
Doubravszky György

Összes ötlet (2021)

Hitelkiváltás

2011.11.06. 21:26
KI kellene a végtörlesztők körét bővíteni azokra is akik bankot váltottak vagy is: HITELKIVÁLTAS által bróbáltak könnyíteni a helyzetükön, mivel az új bank picivel kedvezőbb feltételeket ajánlott. A HITELKIVÁLTÁS esetén új értékbecslést kellett csináltatni és a folyósítási összeget is ki kellet fizetni. AZ eredeti hitel jóval 180ft alatt lett felvéve,de a bank váltás idején éppen átlépte a 180 as határt a CHF. igy az új bank álláspontja szerint nem vagyunk jogosultak forintos hitelre 180-as vegtörlesztésre. Javaslom ha tényleg nem, akkor szabályozzák törvényben,hogy a kiváltáskori árfolyamon lehessen végtörleszteni.
Attila

Deviza alapú hitel forintosítása

2011.11.06. 21:25
A jelenlegi deviza hitelt végtörlesztés címen forintosítani lehet ugyanabban a bankban, ahol felvették. Tehát csökkentett árfolyamon a szükséges összeg forintalapú új hitelének felvétele, mellyel kifizethető a deviza hitel. Természetesen újabb teljes hitelfelvételi procedúrával (értékbecslés, hitelbírálati díj, kezelési ktg., közjegyző stb.) Ráadásul a jelenlegi szabályok szerint nem is bírja el az ingatlan értéke a szükséges fedezetet. Hogy is van?! A drágább deviza alapú hitel jelzálogát elbírja, a olcsóbb forintalapút nem?? . Az ügyfél marad, a hitel marad. Ez a banknak is jó. Sokan néhány év alatt csak a kamatot fizették, tehát a bankot nem éri semmi kár, ha a teljes kiinduló tőkét forintosítaná a december 30-ig érvényes árfolyamon. A forintosítást meg lehetne oldani újabb hitelfelvételi procedúra nélkül. Elegendő lenne csak az ingatlan aktuális értékbecsélese, hogy a bank biztosítsa magát arról, hogy az ingatlan állapota az eltelt idő alatt nem romlott, sőt esetleg még javult.
Czira Anikó

folyt.

2011.11.06. 21:24
Vagyis a bankok a szakértőikre támaszkodva simán kivédhették ezen felfújt extrakockázatok, meg veszteségnek titulált lufi jó részét, nem?) Ez baromira INKORREKT.
És ha mégsem, a könyvelésében veszteségként még mindig feltüntethette.

Balázs Józsi
Balázs Józsi

Mikor keletkezett a bank devizakockázata?

2011.11.06. 21:23
- Mikor keletkezett az én felvett hitelem kapcsán a banknak a devizakockázata? Mielőtt kifolyósította volna a hitelemet, nem? Ezt meg beárazta, nem?
Egy ismerősöm bankban dolgozik, és ő mondta, hogy ezeket a hiteligényeket összevárták, és egy nagy, többszáz milliós csomagként a bankközi piacon refinanszíroztatták. Én azt gondolom, hogy annak a devizaportfóliónak, amit a hiteligényléseinkért cserébe kapott a bank, egy múltbéli kockázata volt. A jelen gazdasági helyzetnek semmi köze hozzá.
Amit most extrában fizettetnek velünk, emelkedő kamatokra, gazdasági helyzetre, meg romló ügyfélportfólióra hivatkozva az pont a nem fizető adóstársainktól ránkporlasztott extra költségek, amivel a bank a saját veszteségét igyekszik csökkenteni. (Míg az egyik oldalon az elemzők tisztában voltak, hogy 2008-as válság hatására a forint gyengül a térségi devizákhoz, ill. az EUR-hoz, és a CHF-hez képest, addig simán játszhattak a tőzsdei oldalon akármilyen időtávban az ezirányú elmozdulásra. Vagyis, ha a
Balázs Józsi

Jó adós

2011.11.06. 21:19
2007-ben felvett 14milliós hitelem a mai árfolyamon kb. 26 millió forint, rögzített árfolyamon is 19 millió. Kombinált hitelem van, tehát csak a kamatot törlesztem és még félévenként megtakarítást egy másik számlára. A kezdeti 80000 Ft helyett utolsó törlesztésem 152000 Ft volt. És gyűjtögetnem kéne, hogy márciusban újabb 300000 Ft-ot betegyek a megtakarítási számlámra. Az eredeti verzió szerint a 10. év után a megtakarításból jó eséllyel kifizethettem volna a teljes hitelemet. Eddig kb. 6 millió forint kamatot fizettem ki, a megtakarításom tuti, hogy nem fogja fedezni a megemelkedett árfolyam miatt a hitelösszeget. Mostanában mást sem hallunk, mint hogyan teszik hűvösre az uzsorásokat. Ez mi, ha nem uzsora kamat? Miért kell az MNB által kiadott árfolyamokra még 10-12 forintot rátenni és az alapján kiszámolni a havi összeget? Kevés a kamat és a kezelési költség? A bank nekem forintban utalt, én forintban fizetem vissza! Akkor miért devizanemben nyilvántartott hitelem van???? És még
Faragó Éva

automatikusan váltsák át a devizahitelt forint hitelre

2011.11.06. 21:18
Azt javaslom, hogy mindenféle eljárás nélkül vátsák át a hitelt rögzített árfolyamon, fix kamattal (jegybanki alapkamat+1-2%), plusz költségek felszámítása nélkül.
Czakó Johanna

Egyszerű...

2011.11.06. 21:18
Csak az Állam oldhatja meg a rögzített árfolyam kérdését,mégpedig úgy, hogy egy újabb bank megnyitása nélkül, közvetlenül az államnak utalná a károsult a hiteltartozást minimális kamattal

Reizmüller Jenőné
R.Jenőné

Számolják újra

2011.11.06. 21:14
A 2008 nyarán felvett chf alapú hitelünknek minden év januárjában új havi törlesztőrészletet állapítottak meg,majd ezt az aktuális árfolyammal számítják minden hónapban,mégis minden évben az egyenleg közlésénél hozzáadnak + folyósított összeget / 800-900 chf /-amit soha nem kaptunk - így évről évre, hiába fizetjük a részleteket, a kölcsönünk egyre több lesz.A hitel felvételekor befolyásolt a banki ügyintéző, mindenáron rábeszélt, nem ilyet terveztünk igényelni,ugyanis a hitelhez tartozó lakáskassza szerződéses összege után igen szép jutalékot kaptak . Azt gondolom másokat is rábeszéltek mennyire kedvező és ezt válasszák, hiszen anyagilag érdekeltté tették őket , hogy minél több hiteligénylőt beszéljenek rá,micsoda jó lehetőség ez.Szándékosan előre megfontolt szándékkal tévesztették meg az embereket.A minden évben folyósított összegként hozzáadott, de valójában soha meg nem kapott összegeket töröljék az egyenlegből, számolják újra a részletet.Vizsgálják ki mennyi jutalékot kaptak ezért
SzKE

Bár ne lenne Bár

2011.11.06. 21:13
Építkeztünk, autóiparban dolgoztunk, megszűnt a munkahelyünk, segítséget kértünk, csak nőtt a hitelösszeg,bár listára kerültünk, lett jő munkahelyem, de nem tudom kiváltani mert bár listások vagyunk.
Szeretnénk, ha a bár listások is kiválthatnák a hitelüket, mert épp e miatt kerültünk oda.
Vass István

jelzálog fedezete

2011.11.06. 21:10
Amennyiben igaz, hogy végtörlesztésre csak azok a devizaalapú hitelek kerülhetnek, melyek jelzálog fedezet lakóingatlan, akkor ezt javaslom kiterjeszteni az ingatlanokra általánosságban. Szabad felhasználású devizahitelek végtörlesztésére is lehetőséget ad a törvény, ezek jelzálog fedezete nem minden esetben lakóingatlan, hanem egyéb fedezetként anno bevonásra elfogadott ingatlan (pl. üdülő).
Jáki Olga

Megoldási lehetőség

2011.11.06. 21:09
Úgy gondolom, hogy egyik megoldás lehetne, ha pl fixálnánk a felvett hitelösszeget pl X Ft-os árfolyamon, azt forintosítaná a bank és ugyanazzal futamidővel fizetnénk a havi törlesztőt, de nem kamatos kamattal, ha már az árfolyammal amúgy is nyer a bank.
Pl: Mi felvettünk 2008-ban 10 000 000 Ft-ot (66 000 CHF) 35 évre, akkor 65 000 Ft-os törlesztővel megállapodna. Ha a 66 000 CHF megszoroznánk egy aktuális árfolyammal pl 250 Ft/CHF-en, akkor a tőke összege 16 500 000 Ft lenne és ezt fizetnénk 32 évig így a havi törlesztő kb 42 000 Ft lenne. Még így is nyer a bank rajta 6 500 000 Ft-ot. Szerintem még így is jó üzlet neki mintha egy másik bankhoz átvinném a hitelemet és egész számlacsomagomat.
A káposzta is megmaradna és a kecske is jóllakna.
Kakuk Zoltán

ütős ötlet

2011.11.06. 21:05
Kergessük ki az összes bankárt az országból! Százezrek kb.:100 ellen...

Tudom, tudom emberi jogok meg ilyesmi... DE HOL VANNAK A MI EMBERI JOGAINK???
svájci néger

2011.11.06. 21:04
2007 nyarán vettünk fel jelzálogalapu hitelt a Raiffeisen Banktól, akkor 147.- forin ton folyósított a bank. Egy év múlva már nehezen tudtuk a részleteket fizetni, ezért akkor egy kedvezőbb konstrukciót nyújtó bankhoz, az AXA-hoz tértünk át. Az AXA kiváltotta a kölcsönünket, valószinűleg még 180.- Ft alatti árfolyamon.
Közben az AXA-nál előtörlesztettünk, és így a folyósítás napjáig eltelt több, mint két hónap, az árfolyam pedig szépen nőtt. A folyósítás már 181,39 Ft-on történt. Így aztán elutasította az AXA bank a 180.- Ft-os végtörlesztésre irányuló kérésünket. A két bank közötti lebonyolítás miatt csúsztunk le a 180.- forintos végtörlesztésről. Javasolnánk, hogy olyan árfolyamon végtörleszthessünk, amilyen árfolyamon felvettük a hitelt.
Várjuk a nemzetgazdasági miniszet javaslatát, amely segítene azoknak is, aki rosszabb árfolyamon vették fel a devizahitelt. Köszönettel: Vági László
Vági László

Bérlőként maradni

2011.11.06. 21:02
Nem tudom fizetni a törlesztést egyedül, mivel a barátom egyedül hagyott a hitellel. A ház a kettőnk nevén van, de mivel egyedül maradtam nem tudom fizetnem csak a törlesztő felét, ami most még 35 000 Forint. A fizetésem fele ide megy el és ha kiraknak a házból, mert árverezésre kerül a sor, akkor nem tudok hova menni, hisz a fizetésemet tiltani fogják, hogy a bank megkapja a részét. Azon felül viszont már albérletre nem marad pénzem és a megélhetés még sehol nem volt még a rezsire sem futja a teljes összeg.
Szeretném legalább elérni azt a helyzetet, hogy ne rakjanak ki a házamból és maradhassak bent, mint albérlő. Fizetném azt a pénzt, amit eddig is a megemelkedett törlesztő elején. A ház lakva van nem romlik az állaga, a bank is jobban járna vele szerintem. Nekem az otthonom van veszélybe, hol lakok az után, ha mégis sikerül eladnia a banknak kis pénzért a házat? Én csak ennyit szeretnék, lakhassak bent biztonságosan albérlőként, később akár visszavásárolni, ha ez lehetséges.
Ricky

Hosszú futamidő- kevés törlesztő

2011.11.06. 21:01
Én egy olyan hitelkonstrukcióra helyezném a hangsúlyt ami FIZETHETŐ "minden" körülmények között. Ha jól tudom most 35 év a maximum futamidő. Én személy szerint azért nem hosszabbítok a futamidőn mert irreálisan megnövekszik a visszafizetendő összeg ezzel szemben a törlesztőrészlet alig csökken. Édesanyám a mai napig fizeti a lakását 950 ft körüli összeggel kollégám az anyukájától megörökölt lakását pedig havi 750 Ft törlesztőrészlettel. Tudom az egy más korszak volt. De azt gondolom hogy ha lehetne a törlesztőrészleteket DRASZTIKUSAN csökkenteni az sok embernek biztonságot adna. Akár még úgy is hogy a futamidő lehetne 60-70 év és a hitelt felvevő gyereke is fizeti majd ha dolgozik. Ha jól tudom ez Angliában működik és 80-100 milliót (ft-ban) olyan könnyen vesznek fel mint más a cipőjét.
Tóth András

hitel forintosítás

2011.11.06. 20:57
Javaslom a devizaalapú hitelek automatikus forintosítását az adott banknál a törvényben meghatározott árfolyamon a devizahitelek adott konstrukciója mellett ( kamat, kezelési ktg.), amennyiben az adós újabb Ft hitel felvételével tudja a végtörlesztést megvalósítani . A forintosítás ne járjon ebben az esetben sem újabb költségekkel. Nem kellene újabb adósminősítést végezni, hiszen, ha eddig valaki "jó adós" volt, továbbra is az lesz. A jelenlegi devizahitel (CHF) kamatok mértéke közel azon a szinten van, melyet el szeretnénk érni. Ezzel a megoldással véleményem szerint mindenki kiveszi a részét a felelősségvállalásból anyagilag is.
Jáki Olga

15 évvel ezelőtti lízing

2011.11.06. 20:55
Kb. 15 év szocialista autónkat "mi autónk"-ra szerettük volna cserélni, de hiányzott Y forintunk. A kereskedés ajánlata lízing= Y Ft. Tehát Y Ft /36 hónap=X törlesztő rész. A szerződés aláírásakor fizettünk 1x X Ft-ot, ebbe belefért a kezelési ktg és a kamat is.
15 évvel ezelőtt a banknak elég volt és úgy is megérte, ma nem?
Nem ötlet, csak gondolt.
Sok sikert és kitartást kívánok.
Takácsné Mária

A nép érdekét is szolgáló bankot!

2011.11.06. 20:52
Javaslat: hogy hozzanak létre olyan állami, vagy állami-magán vegyes bankot, amelynek elsődleges feladata a közösségi érdek szolgálata, nevezetesen a társadalmi stabilitás elősegítése a gazdaság fejlesztésével, munkahelyteremtéssel, a megélhetéshez szükséges jövedelem biztosításával.
Punk- tum!
S.G.

Ötlet?!

2011.11.06. 20:50
Amikor a bank átulta a hitelösszeget akkor Ő is egyösszegben kifizette a véletrat, tehát fix áron vásárolt devizát. Minden egyes emelés további extra profit a bankoknak.Ezen kívül kamatostól fizetjük vissza ezt az összeget is.
Javaslatként: 1./felvett árfolyamon való törlesztés, eredeti szerződés szerint.
2./ a tovbbiakban kamatmentes törlesztés
3./ ha nem működik az első kettő, a futamidő végéig 180 Ft-on való törlesztés, hisz a többség nem tudja kifizetni vagy átváltani a deviza hitelét, bármennyire is szeretné
4./ állam által kifizetett hitelek/felvásárolt lakások, melyet eredeti szerződés alapján lehetne fizetni tovább
5./ bedőlt hitelek után amennyiben az elárverezett lakás után hitel maradna fent, ezek elengedése (hiszen a bank nem adott több pénzt mint amennyit a lakás ért, tehát kár nem érheti)
Elekes István

FELHÍVÁS!

2011.11.06. 20:49
Javaslatom az lenne: aki építési telekre vett fel szabadfelhasználású hitelt az is végtörleszthessen. A bank elfogadta fedezetként akkor, most miért nem lehet forintos hitelre váltani, ill végtörleszteni? Nem hiszem, hogy nyaralásra vették volna fel az emberek. Nagyobb részük biztos,hogy ingatlan felújításra vagy az építkezés befejezésére fordították a chf-es hitelt. Az a baj, hogyha ezek a hitelek is bedőlnek az árfolyam miatt, akkor a bank úgy is a lakóingatlanon fogja behajtani ill. végrehajtani a fennmaradó tartozást. A történet vége a lakó ingatlanok elvesztése lesz. Biztos sokan vannak hasonló helyzetben.KI KELLENE BŐVÍTENI A VÉGTÖRLESZTÉST A NEM LAKÓ INGATLANOKON LÉVŐ JELZÁLOG HITELEKRE IS!
CSALÓDOTT

magyar bank

2011.11.06. 20:49
Nagyon jó ötletnek tartom a magyar bank létrehozását, csak nincs időnk kivárni. A hazánkban található pénzintézetek nem adnak hitelt, hogy kiváltsam magam ebből a csapdából, amibe úgy sétáltunk bele, mint ha lefújtak volna bennönket hülyeség permettel. A kormány által hozott intézkedések csak a gazdagoknak kedveznek. Nem tudjuk ilyen rövid idő alatt eladni a lakásunk. Kérjük, hogy hosszabítság meg a végtörlesztés idejét, legalább félévvel.
Kné.
Korom Istvánné

A MUNKÁLTATÓK BEVONÁSA A VÉGTÖRLESZTÉS FOLYAMATÁBA 3.rész

2011.11.06. 20:47
...mindaddig, amíg a teljes munkáltatói hitelt vissza nem fizette. Egy ilyen megoldástól sok ezer aktív (devizahiteles) munkavállaló mentesülne a létbizonytalanság terhe alól, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen kölcsönszerződéssel a devizahiteles munkavállaló nyugdíjazásáig védettséget élvezhetne létszámleépítés esetén, - mellyel egy másik „mumus” kerülne le sok ezer érintett család válláról.
A javaslat támogatása esetén az államnak egy olyan lehetőséget kellene a munkaadók kezébe adni, melyet tömegesen tudnának alkalmazni azon munkavállalóik esetében, akik már több évtizeden keresztül bizonyították ragaszkodásukat a munkahelyükhöz. Amennyiben a javaslatból határozat születik, úgy minden munkáltatót kötelezni kellene arra, hogy a saját területén végezzen mielőbbi felmérést, és tegye meg a szükséges lépéseket a jogi feltételek előkészítéséhez.
Mácsai Zoltán

A MUNKÁLTATÓK BEVONÁSA A VÉGTÖRLESZTÉS FOLYAMATÁBA 2.rész

2011.11.06. 20:45
...és ezekből az összegekből a devizahiteleseket átsegíteni ezen a kritikus időszakon, azzal sok ezer munkavállaló láthatná meg az „alagút végét” …
A nagy-összegű munkáltatói kölcsönnek, - mely csupán a jegy-banki alapkamattal terhelődne, minden esetben egyénre szabottnak kellene lennie, kötelező baleseti, ill. életbiztosítással párosítva. Lehetőséget kellene biztosítani, hogy az egyenlőre még működő KAFETERIA keretek teljes vagy rész-összegét is a hiteltörlesztésre lehessen fordítaniuk az érintetteknek. Ezen felül szerződésben kellene rögzíteni, hogy a munkáltatói kölcsönt a munkavállaló milyen ütemezésben tudja a munkaadó felé visszafizetni. Egy nagy-összegű munkáltatói kölcsön folyósítása esetén, a munkáltatóra átszállna az adott lakóingatlan haszonélvezeti (elővásárlási) joga, mely jelen pillanatban a bankokat illeti. A kölcsön nagyságától és a visszafizetés ütemezésétől függően a munkavállaló az általa lakott lakást szolgálati bérlakásként használná mindaddig, a
Mácsai Zoltán

Pozitív adósok

2011.11.06. 20:43
3 éve fizetjük az egyre emelkedő CHF hitelünket (jelenleg 2,5-szerese, havi több mint 200 ezer), ami jelenleg 180 HUF-on számolva 3 millióval több, mint amennyit felvettünk. (153 HUF/CHF vettük fel)
Elmaradásunk soha nem volt, a drasztikus emelkedések után sem. Ezt a "magatartást" jobb kamat ajánlatokkal lehetne jutalmazni!
(Jelenlegi bankunknál nem tudnak a pozitív adóslistáról)

Üdv
A. Enikő
A. Enikő

Jelzálog probléma

2011.11.06. 20:42
Az ismeretségi körünkben több esetben és nálunk is az helyzet, hogy a hitelkiváltáshoz szükséges fedezethez nem elegendő az ingatlan jelenlegi értékének 75%-a (tekintve a lakáspiaci helyzetet).
Plusz ingatlan bevonása pedig nem megoldható. Megoldást jelentene lakáshitel kiváltás esetén a könnyített hitelfeltételek biztosítása, például a hitel fedezete a már megvásárolt ingatlan legyen. (természetesen szélsőséges eseteket nem tekintve, pl.: 20 millió egy garázsra)

Üdv
A. Enikő
A. Enikő

A MUNKÁLTATÓK BEVONÁSA A VÉGTÖRLESZTÉS FOLYAMATÁBA

2011.11.06. 20:40
A devizahitelesek kilátástalan helyzetéből való kilábaláshoz országos összefogásra van szükség. Nem elég a kormány és a bankok összefogása. A „Hiteltársulás” jó kezdeményezés, - de egy új bank létrehozása sem tudja megoldani mindenki problémáját. Meg kell csinálni az új bankot, de a Matolcsy miniszter úrral érdemes lenne egyeztetni a munkáltatók bevonásáról is. Mire is gondolok:
Sokan vannak az országban akiknek (szerencsére) van munkahelyük és úgy tűnik, hogy egyenlőre stabil munkahelyük van, korrekt vezetéssel. Sok ezer munkavállalót feltételezve, akik már 20-30-éves törzsgárdatagsággal rendelkeznek, bizonyították, hogy mennyire lojálisak a munkahelyükhöz. Ennek a sok ezer embernek, már nem áll szándékában munkahelyet váltani, tehát 5-10-15 éven belül a jelenlegi munkahelyéről szeretne nyugdíjba vonulni. Amennyiben a munkáltatóknak lehetősége lenne a munkavállalóik után fizetendő járulékaikat átcsoportosítani, és ezekből az összegekből a devizahitelese
Mácsai Zoltán

Esetleges Hitel konstrukció Webbanknak

2011.11.06. 20:37
BP Bank Egyenlítő hitelét ajánlanám figyelmébe az új Webbanknak, ahol vagy a futamidő vagy a havi törlesztő részlet csökkenthető a folyószámlán tartott megtakarításokkal.
Sajnos elég magas a kamata, viszont ezt ajánlja a folyószámlán tartott megtakarításokra is.


Üdv
A. Enikő
A. Enikő

pénz = adósság

2011.11.06. 20:33
Ajánlom megtekintésre a "A pénz mint adósság" c. filmet.

http://www.youtube.com/watch?v=CvhD9rwaSqE&feature=related

A hitelesek problémáira megoldás lehetne a film "megoldás" részében (kb. 36.perc) felvetett 1. kérdés: "Miért döntenek úgy a kormányok, hogy a pénzt magánbankoktól kölcsönzik kamatra, amikor maga az állam is kibocsájthatná a az összes pénzt, amire szüksége van?" Kamatmentesen!

Mi lenne, ha az állam kibocsátana ennyi pénzt kamatmentesen? :)
Kovács Ágnes

A deviza hitel szerződés engedményezésében közölt összeg fizetése!

2011.11.06. 20:30
Tisztelt Miniszter Úr!
Amennyiben mi 50 év feletti emberek, az élet munkája árán lévő vagyonunkat kockáztattuk, mert akartunk valamit csinálni azzal az összeggel amellyel az ingatlanunkat még értékesebbé tettük, -az akkori Bank ajánlatokat fontolóra véve, - a deviza hitelszerződést úgy kötötték, hogy annak megkötése előtt azt engedményezték, meghatározott havi törlesztőrészlet fizetési összegre!
Ez a szerződésben is szerepel,- akkor fizessük azt az összeget amelyre SZERZŐDTÜNK, -tulajdonképp a mi "FIX"- mert így foglaltatik a szerződésben is,- havi részletünk úgy változik ahogy a deviza. A szerződés ezek szerint mindenben ellentmondásos a valóságnak! Tudvalevő, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben, itt M.o-on nem lehet annyi pénzt keresni amely az elszabadult 2 és 3 szorosára nőtt havi részleteket fedezné! Családok bomlanak fel, -a külföldön keresett jövedelemmel ideiglenes életben maradás,-ennyi pénzért külföldön is élhetünk, -jobban is -mint ahogy előző M. Elnökünk célzott anno!
Vatulikné Horváth Rózsa

hitel forintosítás

2011.11.06. 20:30
Svájci frank alapú lakáshitelünktől próbálunk szabadulni. Az OTP-vel vagyunk szerződésben. Való igaz, hogy a frank alapú hitelt ingyenesen megszüntetik, de ha forintra szeretnénk átváltani, akkor kb. 180 ezer forintot kell fizetni (értékbecslés, közjegyző, új jelzálog bejegyzése, stb.) illetve ha csökkent a jövedelem a hitel felvételének időpontjához képest, akkor újabb adóstárs bevonásával működik csak a dolog.
Eddig (közalkalmazottak vagyunk) pontosan törlesztettünk. Miért nem lehet költés nélkül, kérésre automatikusan forintosítani a fennálló tartozást (180 ft-on) minden egyéb eljárás mellőzésével? Kinek hoz hasznot ez a sok eljárási költég? Sem a kölcsönző, sem az adós nem változik.
Lepres Andrásné
 
hiteltarsulas.hu 2011.