Gyógyszerbiztonságról általában

Alapvetően a gyógyszerbiztonság egy olyan jellegű folyamat, mely az orvosok számára a biztonságos gyógyszeralkalmazás feltételeit biztosítja, illetve ellenőrzi azt, hogy ezek a szabályozások megfeleljenek az adott irányelveknek. Tulajdonképpen azoknak, akik ezen a szakterületen dolgoznak a feladatuk, hogy folyamatosan friss információval lássa el az orvosokat illetve a betegeket is az adott gyógyszerek minőségéről, állapotáról, alkalmazásáról. Emellett folyamatosan ellenőrizze a piacon forgó gyógyszerek minőségét és alkalmasságát. Illetve szintén feladata, hogy a felmerülő kérdéseket megválaszolja és az olyan problémákat, melyek egy gyógyszer alkalmazása körül keletkeznek, megoldja. Így ahhoz, hogy ez a kommunikáció és folyamatos probléma kezelés abszolút dinamikusan működjön szükségszerű, hogy létrehozzanak a gyógyszerbiztonsággal foglalkozó cégek olyan platformokat, ahol folyamatos kommunikáció tud zajlani, mondjuk gyógyszerész és páciens között. Ezek az információs felületek lehetőséget nyújtanak arra, hogy amennyiben panasz vagy észrevétel, esetleg kérdés merülne fel egy gyógyszer kapcsán, akkor azonnal jelezheti az adott kommunikációs felületen. Például kifejezetten érdekli őket, hogy egyes gyógyszerek milyen mellékhatásokat váltanak ki például bizonyos alap betegséggel rendelkező embereknél. Így mondjuk, ha több visszajelzés is érkezett egy betegséget illetően, akkor nyilvánvalóan beleveszik a mellékhatások listájába az adott eshetőséget is, ezzel még szélesebb skálára kiterjesztve a biztonságot.

A gyógyszerbiztonság, mint szakterület, avagy a farmakovigilancia

Alapvetően a gyógyszerbiztonság, mint szakterület kifejezése a pharmacovigilance szóból ered, melynek jelentése gyógyszer éberség, esetleg vigyázat, vagy lényegre törően, ez a szakterület fogja a gyógyszerek megfelelő hatékonyságát, hatását őrizni. Tulajdonképpen a teljes szakterület arra összpontosít, hogy a gyógyszer biztonságos hatása, illetve alkalmazása milyen mellékhatásokkal jár, illetve járhat. A kutatásaik elősegítéséhez folyamatosan fejlesztik és fejlesztik az adott gyógyszereket és várják a visszajelzéseket arról, hogy melyik gyógyszer milyen hatással volt a szervezetünkre. Ez tulajdonképpen mind azért történik, és erre vannak a szakemberek is, hogy a teljesen biztonságos használatát tudják biztosítani a gyógyszerek használatának. Tulajdonképpen maga a gyógyszerbiztonság kérdése, vagy más néven farmakovigliancia a gyógyszerek hatásaival foglalkozik, legyen szó káros vagy éppen hatékony hatásáról. A gyógyszerrel kapcsolatos problémák észlelésével, illetve értékelésével továbbá a komoly problémák és az esetlegesen kártékony gyógyszerek kialakításának a megelőzésével foglalkozó tudományágról beszélünk. Nagyon fontos tudni, hogy ez a szakterület folyamatos jelleggel ellenőzi a piacon forgolódó összes gyógyszert és ugyanolyan összpontosítással tesz figyelmet azoknak a mellékhatásaira is. Úgy gondolom, tisztán láthatjuk, hogy mennyire kulcs fontosságú szerepe van ennek az iparágnak az egészségünk érdekében.

A gyógyszerbiztonság feladatairól, avagy ismertebb nevén a farmakovigilanciáról

A gyógyszerbiztonság feladatairól is érdemes pár mondatban beszélnünk, ugyanis számos olyan feladatot ölel fel, melyek nagyon hasznosak lehetnek számunkra, illetve az egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen feladatnak bizonyulnak. A farmakovigilancia elsődleges feladata olyan ártalmaknak a felismerése, melyeket egyértelműen valamely gyógyszer mellékhatása váltott ki a szervezetünkben. A másodlagos feladata a mellékhatások veszélyessége illetve annak a számon vetése, hogy a mellékhatásokat megéri e bevállalni, ugyanis olyan nagyszerű hatással bír az adott gyógyszer, vagy nem különösebben van értelme annak, hogy kockáztassanak, mivel közel sem olyan hatása van, mint amilyenre számítottak.  Szintén feladata a gyógyszerbiztonsággal foglalkozó szakembereknek is, hogy olyan pontos és egyértelmű utasításokat adjanak a fogyasztással kapcsolatban és a mellékhatásokkal kapcsolatban a páciensek felé, mely teljes körű biztonságot képes nyújtani mindenki számára, aki érdeklődik az adott gyógyszer irányába. Továbbá folyamatos feladatuk a gyógyszerekről beérkezett visszajelzések ellenőrzése és a visszajelzések alapján történő folyamatos jellegű fejlesztési folyamat is abszolút elengedhetetlen része az adott iparágnak. Illetve szintén rendkívül fontos ezen intézkedések hatékonysága is.  De emellett még számos olyan jellegű, kifejezetten klinikai aspektusa is akad a gyógyszerbiztonság vagy más néven farmakovigilancia típusáról is, melyre nem áll módomban kitérni az adott cikkben.