A kettlebell bizony hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Hogy ilyen nagy érdeklődés övezi, azt számos tény bizonyítja. Egyrészt a kettlebell nem egy bonyolult módszer, ráadásul egy még kevésbé bonyolult eszközt igényel művelőjétől, amit – eredetéhez híven oroszul – gírjának hívnak, és ez egy tulajdonképpeni öntöttvasból készült, íves füllel ellátott vasgolyó. Sok történet kering az éterben és az interneten arról, hogy miért is ez a furcsa eszköze ennek a méltán világhírű módszernek, de ezek közül a legnyilvánvalóbb, hogy tulajdonképpen ez egy mezőgazdasági segédeszköz volt, melyet egyes helyeken olykor-olykor még ma is használnak. Eredetileg ugyanis ezt a füles vasgolyót nem az orosz erőművészek, hanem a földművesek használták gabona méréséhez mérősúlyként. Hogy ilyen lett az alakja, azt valószínűleg a szükség szorgalmazta.

Könnyen elképzelhető, hogy eredetileg nem pontosan így nézett ki, hanem másfajta fogantyúja is lehetett akár, de a sok-sok évtized alatt a földművesek kitapasztalták, kvázi rájöttek, hogy mi nyújt számukra kellemes és könnyed fogást – már amennyire ilyen lehetséges egy 24 kilós öntöttvas súly esetén. Az eredményt látjuk tehát, ilyen formájában gyakorlatilag már néhány száz éve ugyanígy néz ki. A földművesek a mérések során egyre edzettebbek, erősebbek lettek és észrevették. Az egyértelmű és szembeszökő erőnlétnövekedésre felfigyeltek az erőművészek, majd a szovjet vöröshadsereg, később pedig az orosz katonai kiképzés rendszere is. Innen már csak egy lépés volt, hogy az orvostudomány elmúlt 100 évben tett fejlődése és az edzéselmélet és a modern diagnosztika segítségével ellenőrzött és hatékony módszerré avanzsált ez a súlyemelési forma. A fül azért kell a kettlebell sport világhírű eszközére, hogy kényelmesen meg lehessen fogni, könnyebb legyen emelgetni és lengetni – bár ez utóbbi feladatkör valószínűleg nem tartozott hagyományosan a funkciói közé.

A kettlebell hódító útjára indul

A kettlebell Oroszországon kívül először és természetesen az USÁ-ban hódított, ahol egy Pavel Tsatsouline nevű úr promotálta először egy testépítőknek szóló magazinban, majd jöttek az érdeklődő levelek és megkeresések. A lehetőségek hazájában gyakorlatilag a leghíresebb és legtapasztaltabb testépítők foglalkoztak vele és tesztelték a hatásait, amit a modern edzéselmélet vívmányaival ötvözve egy komplett edzésprogrammá gyúrtak és létrejött maga a kettlebell, mint rendszer. Az eredményeire gyakorlott edzők és erőemberek is felfigyeltek, míg végül rendvédelmi beavatkozó szervek hivatásos kiképzői is meglátták benne a fantáziát. Olyannyira, hogy gyakorlatilag mára már nincs is olyan világhírű különleges alakulat, melynek kiképzési programjába ne illesztették volna bele kivételesen jó erőfejlesztő és állóképességnövelő hatásai miatt. Olyan emberek használják tehát nap, mint nap, akiknek bizonyos szituációkban az élete múlhat és múlik a fittségükön és az erejükön egyaránt.

A kettlebell nálunk

Hazánkban a kettlebell módszerét egy nagyon jól átgondolt struktúra szerinti képzési rendszer szerint oktatják és így a kettlebell oktatóinak, úgynevezett instruktorainak a képzése és kvalifikálása is ilyen szisztémában történik. Az alapos képzés ugyanis a rendszer biztonságos alkalmazásának előfeltétele. Nagy méretű lengősúlyokkal dolgoznak, amik kemények és leejtve azokat igen nagy fájdalmat tudnak okozni. Biztos, képzett kézben gyakorlatilag veszélytelen, hiszen csak egy mérősúly.