A LED izzó a gyerekszobában

A legtöbb ember életében eljön az a pillanat, amikor a gólya egy újabb családtagot hoz a házhoz. Ilyenkor nagy az öröm, de a felelősség talán még nagyobb. Minden család életét felrúgja egy új, gyámoltalan jövevény érkezése, és alaposan át kell alakítani a korábban jól megszokott rendszereket. Nem kivétel ez alól a ház berendezése sem. Habár egy kisgyerek nagyon pici, mégis rendkívül helyigényes. Ilyenkor sok teendő vár az emberre, ezek közé sorolnám a LED izzók beszerzését is, amire talán annyian nem is gondolnak első körben, hiszen mindenkinek olyan általános (és rendkívül költséges) esszenciális felszerelések jutnak eszükbe, mint a babakocsi, a járóka vagy a kiságy. Egy gyereknek nem árt a saját szoba sem, hiszen nem csak az aktuális helyzetre kell megoldásokat keresnünk, amikor gyereket vállalunk. Néhány hónap, és a kicsi már kúszni, később járni fog. A megismerési folyamatoknak fontos része a tapogatás. Mindent megfognak, és a szájukba szeretnének venni. Ez az orális függőség eltart egy ideig nálunk, ezért ilyenkor különösen fontos, hogy ne adjunk apró játékokat a kezükbe, illetve olyanokat sem, amiknek bizonyos részeik leszedhetők vagy könnyen törnek. A tapintással sem más a helyzet. Szerintem mindenki ismeri, hogyan szokták a kisgyerekeknek megmutatni a kályha veszélyességét. Ez a kissé brutális módszer lehet igaz a LED izzóknál korábbi darabokon is, azonban a LED izzók esetében ez már nem igaz állítás. Ha újszülött jön a házhoz, egy ilyen LED izzó lesz a tökéletes megoldás.

Milyen előnyei vannak tehát a LED izzónak?

A LED izzó az egyik leghatékonyabb világítási forma. A korábbi elődjeinél sokkal jobb lehetőségeket rejt magában, a kihasználhatósága sokkal jobb. A LED fénye önmagában kibocsájtott szín, ráadásul ez többféle is lehet. A mindennapi életben két fajtáját használjuk ennek. A világos, sárga fény a nappali, gyerekszobába ideális választás. Kényelmes színe a Nap sugaraira emlékezteti az embert, ezért komfortos közérzetet ad a szobának, és kevésbé valószínű, hogy egy ilyen világítási forma miatt fejfájás fog gyötörni bárkit. Ami azonban szintén használatos, még ha egy kicsit mesterségesnek is tűnik elsőre, a hideg kékes fény, ami elősegíti a koncentrációt, éberen tartja az ember agyát, és a hosszú munkaórák nem fognak többé akkora kihívásnak mellette. Otthonra jó választás az íróasztal mellé egy olvasólámpába, dolgozószobába. Az irodákban és az iskolákban ez igen gyakori alkalmazást jelent. Sokszor látni olyat, hogy egy tanteremben keveredik a két fajta világítás, azonban ez nem feltétlenül előnyös, ezért az alkalmazását csak óvatosan vigyük véghez, ha hasonló megoldásban gondolkozunk. A LED izzó méretét tekintve igazán változatos lehet, akár már két millimétertől méterekig is képes elmenni. Annyi azonban bizonyos, hogy gyakorlatilag az összes foglalathoz kapható illeszkedő izzó, ezért az egész lakásban meg lehet oldani a gyors és egyszerű cserét, ami a világítást illeti. Bemelegedési idejük nincs a LED izzóknak. Habár már más égőknél sem jellemző, hogy emiatti fennakadást okozzanak, ha fontos számunkra néhány tizedmásodperc is, akkor persze ezt is az előnyök közé lehet sorolni, de nyilván nem valami ilyen triviális dolog miatt fogjuk megvásárolni végül a LED izzót. Az viszont már valóban fontos tényező lehet, hogy a LED bírja a kapcsolgatást. Gondoljuk csak bele, napjában hányszor is kapcsolunk egy villanyt le és fel. A családban pedig még többen is vannak, ha nem hajadon az ember, így a kapcsolgatások számra elég eltérően ugyan, de változik, nő. Habár a magának a kapcsoló berendezésnek sem tesz jó a felesleges a ki- és bekapcsolás, ezért próbáljuk elkerülni inkább. Olyan LED izzókat is könnyedén szerezhetünk, ami a szivárvány minden színével képes hangulatosabbá tenni a szobánkat, azonban ha kifejezetten gyerekszobához keresünk valamilyen megoldást, akkor a gyermek korától függően döntsünk, hogy ez valóban jó ötlet-e.

LED izzók élettartama és toxicitása

A LED izzók nem használódnak el könnyen, ez több tízezer órát is jelenthez akár. Már csak ezért sem ajánlatos a kapcsolgatás, mert az jelentősen lerövidíthetné az élettartamot, amivel igazából sokat megspórolhatunk, és így nem kell folyamatosan attól tartunk, hogy nincs itthon pótégő, egész hétvégén világítás nélkül leszünk. A LED esetében ugyanis évekről van szó, nem csupán hetekről vagy hónapokról. Gyerek szempontból fontos a tény, hogy ezek az izzók sokkal kevésbé képesek törni, mint a korábbiak, így a gyermek nem sértheti meg vele magát. Szintén fontos tényező a gyerekek miatt, hogy a LED izzók szerencsére semmilyen toxikus anyagot nem tartalmaznak, nem bocsájtanak ki, és mivel nem melegednek át, ezért nem kell kifejezetten távol tartani őket a világítástól. Szerencsére nem is gyúlékonyak, így ha a gyermek egy kicsit játszani szeretne velük, nem fog megsérülni, arra azonban ügyeljünk, hogy lehetőleg a konnektor vagy a hosszabbító minél távolabb legyen a gyerek keze ügyétől.

A megfelelő döntés: a LED izzó

Ahogy tehát láthatjuk, a LED izzó nem jelent veszélyt a gyermekre, és számos más előnnyel is bír, ami miatt remek választás egy olyan lakásba, ahol gyerekek is élnek.