Új hűtő – a régi helyére

Éppen berendezünk az első konyhánkat, felújítottuk a régit, netán csak cserben hagyott minket a régi hűtő. Mindegyik szituáció nagy fejtörést okoz az embernek, mert sokszor csak tanácstalanul áll a terebélyes kínálat előtt. Jégkocka funkció, fagyasztó? Ha fogyasztós, akkor kicsi vagy nagy? Egyáltalán mekkora helyünk van? Mennyire szempont a gazdaságosság? Ezek a kérdések az árakat is jelentősen befolyásolják. Minél magasabb energetikai besorolású egy hűtő, annál drágább is. Mennyit tudunk rászánni? Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy hűtőszekrényt hosszú évekre vásárolunk. Vegyük sorba, hogyan fogjunk neki a kiválasztásnak.

Az új hűtő kiválasztása: a megfelelő méret

Ha már meghatároztuk, hogy mennyi a keretünk, akkor nézzük meg azt, hogy mekkora a helyünk. Ez, ha a régi készüléket cseréljük le, nem olyan nehéz. Ha viszont teljesen új a konyhánk, akkor igényel némi matekot. A méret függ attól, hova szánjuk. Munkapult alá szeretnénk, szekrénybe, szekrény mellé, esetleg teljesen függetlenül. Amennyiben nem kell a konyhaszekrényhez mérni a dolgok, akkor szabadabban dönthetünk a méretről. A konyhapultba rejtett, csúsztatott hűtőszekrényeknél már sokkal jobban megvan kötve a kezünk. Léteznek side-by-side készülékek is, amelyeknek két ajtaja van, s vonzóan tágasak, viszont igencsak nagy helyre van szükségük. Ezeknél egy kategóriával nagyobbak a négy ajtós szekrények.

hűtő-pic3

A méretet egyrészt befoglaló méretként, másrészt nettó össztérfogatként tüntetik fel. Ez kicsit trükkösnek tűnhet, de valójában egyértelmű. A befoglaló méret a magasság, szélesség és mélység hármasa. Az össztérfogat a nettó hűtőteret, s esetleg a fagyasztóteret foglalja magába, s ezt literben szokták megadni. A kettő nem arányos egymással, tehát mindkét értékre fordítsunk figyelmet.

Érdemes, sőt ajánlott figyelembe venni azt is, hogyan és merre nyílnak az ajtók. Praktikusak azok, amelyeknek az ajtaja mindkét oldalra felszerelhető, így nem okoz gondot, ha fal mellé szorul a készülék.

Az új hűtő kiválasztása: a típus

Fontos már az elején tisztázni, hogy hűtőszekrényünk beépíthető vagy szabadon álló legyen. Mindkettőnek számos előnye és hátránya van. A beépíthető hűtőszekrényeket akkor szokták választani, ha fontos a konyha arculata. Esztétikája ellenére sokkal bonyolultabb a beüzemelés, a karbantartás és a javítás is. Viszont, ha a konyhánk naturalista, akkor a fém/fehér felületek jelentősen ronthatják az összeképet. Arról nem is beszélve, hogy ezekben az esetekben a hűtő nem vesz el extra területet a konyhából. A makulátlan összkép azonban nagyobb költségekkel is jár, így nem szabad félvállról venni a mérlegelést. Nem minden esetben éri meg egy beépíthető hűtőszekrénybe fektetni.

Az új hűtő kiválasztása: a kialakítás

Manapság már többféle kialakítású hűtővel találkozhatunk. Hogy nekünk melyik a megfelelő, azt továbbra is a hely, a költségvetés és az igények határozzák meg. A legáltalánosabbak az egy ajtós hűtők, amelyek kaphatók alacsony, illetve magas változatban. Találunk kombinált verziókat is, amelyek már rendelkeznek valamennyi fagyasztórekesszel (magas készülékeknél külön fagyasztórésszel). A https://hu.gorenje.com/termekek/hutes/szabadonallo-hutoszekrenyek/c/gocool01 ilyen szabadon álló darabokat is találunk. A fagyasztó rész kerülhet alulra és felülre is. Válasszunk azt, amelyiket nekünk kényelmesebb használni. Semmi egyéb különbség nincs a kettő között. Már pár szó esett a side-by-side és a négyajtó hűtőkről is. Ezek rendelkeznek a legnagyobb hűtőtérrel és nagyon sok kiegészítő, kényelmi funkcióval.

hűtő-pic1

Az új hűtő kiválasztása: a szín

Az utóbbi években aranykorukat érik a különböző színek. Néhány éve maximum fehér, fekete vagy fémes színű készüléket találtunk. Ma már ugyanolyan elterjedt a piros, és nem ritka a zöld vagy kék szín sem. A színt pedig elsősorban a konyhánk kinézete határozza meg. A fémes külső semleges, a fehér pedig nem túl modern. Ellenben a fekete készülékek rendkívül elegánsak, ha megfelelő környezetbe illesztik őket.