Építkezésünk most ért abba a fázisba, amikor a megfelelő kazán kiválasztása lett a feladat. Szerencsénkre a kivitelező profi csapattal rendelkezik, így egy kicsit egyszerűbb a dolgunk. Azonban még így is rengeteg tényezőre hívta fel a figyelmünket, amelyek alapján el kell döntenünk melyik típust válasszuk ki. Ezeket a részleteket sorolom most fel, amikre mindenképpen oda kell figyelnünk, mert kellő odafigyeléssel nagyon sok energia takarítható meg.

A kazán kiválasztásának szempontjai

Túlfűtés

Sokszor hallhattuk a médiában, hogy 5-6% megtakarítás érhető el amennyiben 1 °C fokkal alacsonyabbra vesszük a fűtést. Ehhez egy modern épületgépészet kialakítású ház, a hozzá tartozó megfelelő kazán és fűtés elemekkel hatalmas segítséget jelenthet. A megfelelő kazán kiválasztásában segíthet a Ventil-Team kazán webáruháza.  Hőérzetünket nagyban befolyásolja a lábunk hőmérséklete. Ehhez vagy padlófűtéssel kell rendelkeznünk vagy vastag téli zoknit kell felvennünk.

Megfelelő termosztát kiválasztása

A legfontosabb tény, hogy a megfelelő termosztáttal akár 3-4% energiát is képes megtakarítani. Az egyszer manuális termosztátoktól az öntanuló verziókig széles választékból lehet válogatni.

Konyha

Amikor a konyhában főzünk, sütünk, akkor ezt a hőt is hasznosíthatjuk a komfortérzetünk növelésére, ilyenkor akár lejjebb is tekerhetjük a fűtést, ezzel is megtakarítást elérve.

Nyílászárók szigetelése

Egy profi kazán mellé nagyon fontos, hogy az ablakaink is megfelelően legyenek szigetelve. Amennyiben régi ablakunk lenne, akkor alacsony költséggel tudjuk azokat szigetelni a barkácsáruházakban kapható öntapadó szigetelő csíkkal. Fontos, hogy éjszaka húzzuk le a redőnyöket, amik egy plusz szigetelőrétegként funkcionálnak.

Radiátor és a hőtükör

Radiátorokat használunk helységeink melegítésére. Azonban hiába egy profi kazán, amikor a radiátorok egyik fele a fal felé sugároz. Ezt a problémát lehet megoldani hővisszaverő fólia alkalmazásával. A www.ventil-team.hu épületgépészeti áruházban is kaphatóak és perc alatt utólag is elhelyezhetőek a radiátorok mögött. Ezek segítségével gyorsabban melegszenek be a helységek.

A kazán karbantartása

A kazánokban könnyen alakulhatnak ki lerakódások. Egy szennyezett vagy elvízkövesedett hőcserélő hatalmas többletköltséget jelenthet a fűtésszámlán, nem is beszélve arról, hogy mekkora lehet a cserealkatrész költségeke. Ezért elengedhetetlen a kazán ellenőriztetése szakemberrel még a fűtési szezon elindulása előtt.

Kazán vásárlása

A fentiek figyelembevételével számos lehetőségünk van, hol vegyük meg a megfelelő kazánt a házunkba. Ezt megtehetjük akár a barkácsáruházakban vagy számos internetes áruházban, ahol szakemberek segítségével tudjuk a megfelelőt kiválasztani. Előnye az internetes keresgélésnek, hogy sokkal szélesebb információkat megszerezve tudjuk a lehető legjobb döntést meghozni.