„Nekem nem kell törülközőszárító radiátor!”

Ezt a mondatot az előtt hangoztattam, mielőtt megtudtam volna, milyen jó dolog is a törülközőszárító radiátor. Most már el sem tudom képzelni az életemet nélküle. Ez is egy olyan része a lakásnak, amiről ódákat tudnék zengeni. Miért? Ennek több oka is van. Először is megoldódott a „meg nem száradó törülközők gondja”. Mielőtt felszerelték volna a törülközőszárító radiátort a fürdőszobánkba, két hónapon keresztül ajtóról ajtóra, kilincsről kilincsre pakolgattuk a vizes törülközőket, abban a reményben, hogy ott meg tud száradni és még útban sincs. Mivel picike a lakás, szóba se jöhetett a hagyományos szárító, mert sehol nincs neki hely. Fregoli híján egy ajtóra akasztható van, amin állandóan lógnak a frissen mosott ruhák. Szegény törülközőknek így sok választása nem maradt, csak az állandó kellemetlenkedés. Hihetetlen, mekkora öröm volt, mikor végre felkerült a törülközőszárító radiátor és soha többé nem kellett az étkező székeire akasztott törülközőket néznem. Mikor pedig beköszöntött a jó idő és kikerült a ház mellé a hagyományos, szárnya szárító, a fehérneműk terén tett újabb szolgálatot. Négylakásos társasházban lakunk egy nagyobbacska udvarral, ahol minden szem előtt van. Ezért a fehérneműket sosem teregetem ki az udvaron, viszont a csőradiátoron nekik is jut elég hely.

Hogy-hogy működik nálunk a törülközőszárító radiátor fűtésszezonon kívül?

Erről a párom és édesapám adott nekem felvilágosítást. Két módja is van annak, hogy a törülközőszárító radiátor akkor is működjön, amikor a központi fűtés vagy fűtés nyári pihenőjét tölti. Az egyik – ami nálunk is megtalálható – az elektromos változat. A mi lakásunkban nincsen gáz, minden áramról működik, így egyértelmű volt, hogy elektromos lesz a csőradiátor is. Ennek nem csak a kis fogyasztás, a viszonylagos környezetbarát működés az előnye, hanem az is, hogy bármikor ki- és bekapcsolható, ráadásul a termosztátos, így a hőfok is könnyedén szabályozható. Így sosincs kellemetlenül meleg a fürdőben. Bevallom, nem volt egyszerű eltalálni az ideális hőfokot, mert nálunk ez a radiátor nem csak szárítóként, hanem fűtőtestként is működik. Nincs másik kiegészítőfűtés a helyiségben. Amikor tervezünk, ez is egy átgondolandó szempont egyébként, mert a radiátor teljesítményét is ez alapján érdemes kiválasztani.

Viszont, ha nem szeretjük az elektromos berendezéseket a fürdőszobában – nem bízunk bennük – akkor sem kell erről a kényelemről lemondanunk, mert az újabb gyártású törülközőszárító modellek már kiegészíthető olyan speciális patronnal, amely lehetővé teszi a szezonon kívüli használatot. Ez működi elvük alapján bármilyen rendszerhez csatlakoztathatók. Hibrid csőradiátoroknak is nevezik őket, és rendkívül takarékosak is.

„De annyira ronda a törülközőszárító radiátor!”

A kinézet miatt sem kell aggódnunk. Már nem kell lekérnünk a csillagokat az égről ahhoz, hogy minőségében és kinézetében is megfelelő csőradiátorunk legyen. Természetesen itt is van az a bizonyos luxus kategória, de nem azaz egyetlen, amiben találunk különböző színű és anyagú fűtőtesteket. Az egyszerű, fehér létraszerű formákat is nagyon átgondoltan tervezik. Az elegánsat kedveljük? Ismerkedjünk az íves kialakítású radiátorokkal. Ha pedig a határozott, férfias stílus illik inkább az otthonunkhoz, akkor nagyon jól fog mutatni egy vastagabb keresztfokú változat a fürdőnkben. A kinézet tehát nem lehet kifogás. Nekem se volt az. És a méretezésbe se köthettem bele, mert nem éktelenkedik a falon egy oda nem való (értsd túl nagy) fűtőtest. Pontosan akkora, amekkora teljesítményben, helyfoglalásban és kinézetben is pont megfelelő a mi csöppnyi otthonunkban. Hol érdemes szétnézni? Mi a https://www.ventil.hu/torolkozoszarito-radiator oldalán kezdtük.

Ergo hasznos a törülközőszárító radiátor?

Be kell ismernem, hogy igen. Nagyon is hasznos. Az, hogy megszárítja a vizes törülközőket, egy dolog, de mellette még azt is megakadályozza, hogy a pára megüljön a fürdőszobában, s így bepenészedjen a fal. Édesanyám évek óta reménytelenül küzd a fűtés szezonon kívül megjelenő penésszel, teljesen reménytelenül. Még nem talált olyan praktikát, ami jó lett volna ellene. Szerencsére mi ebből a rémálomból szerencsére így kimaradtunk és a homokszínű falunk is éppen ugyanolyan jól néz ki, mint frissen festve.

A törülközőszárító radiátor arra is jó, hogy felszámolja a párát, ami a fürdőből tódul ki zuhanyzás után. Már sokszor említettem, mennyire pici a lakásunk. A fürdőnk akkor, mint egy normális méretű házban a mellékhelyiség, éppen csak befért egy kád. Nem nehéz tehát bepárásítani az egészet. S mivel a hálószobából nyílik, így a párából oda is jutott, amíg a fűtőtestet nem szereltettük fel. Nagy melegben és légkondi híján olyan igencsak földkéreg alatt állapotok születtek, amiket a szélmentes nyári éjszakákon ki nem szellőztet az ember lánya. Egy szó, mint száz: ma már nem hangoztatnám fennhangon, hogy nekem nem kell törülközőszárító radiátor. Ahogy a freshcare funkciós mosógép, úgy ő is a legjobb barátom lett és a világért sem mondanék le róla. Még hátra van a téli tesztelés, de bizakodók vagyunk a teljesítményt illetően. Lehet, hogy az is megér majd egy posztot, ha aktuális lesz.