Az Opencart API kifejezéssel egy számomra nagyon kedves jó barátom által kezdeményezett csevej során találkoztam – úgy konkrétan életemben először. Valahogy így zajlott az eszmecsere: „Te figyi! Hallottál már azt a kifejezést, hogy Opencart API?” , mire én:
„Az meg mi a sz…??” Opencart API??? Az valami pókerjátszma közben használatos új szöveg, mint például hogy: Terítsd ki a kártyát, Fater!” ??!!! – laza tükörfordítással persze.
Erre cimborám türelmesen korrigálta őrült tévedésemet:
„Nem :D. Opencart API. Ez egy programozási felület, eredeti nevén alkalmazásprogramozási interfész, valójában egy webáruház motor, ami ráadásul ingyenes.”
Erre én:

„Az Opencart API webáruháznak van egy ingyenes motorja?”

Mert ha ez igaz, akkor baromira belehúzok és leteszem a jogsim, elmegyek Opencart API háza tájékára, bekopogok, és mondom, hogy: „Opencart API! Jöttem a motorért!”
Hozzáértő barátom felhomályosított – miután persze elröhögte magát -, hogy nem egészen. Az opencart ios app egy OpenCart-hoz írt, iPhone app. Az Opencart API maga, nem egy konkrét webáruház és nem tulajdonol semmilyen motort, vagy egyéb gépjárműveket.  Az Opencart API egy informatikai, programozói körökben használatos kifejezés, amit olyan programokra használnak, amik tulajdonképpen egy – szinte bármilyen – webáruháznak tartalmazzák a kereteit és működését, amit én, ha akarok ilyet, akkor le is tudok tölteni és arculatot is tudok adni neki, formázgatni tudom.  Mindezt anélkül, hogy nekem magamnak meg kellene, hogy bízzak egy programozót, akinek le kellene programoznia egy webáruházat tök elölről, nulláról – szóval ilyesmi.

„De akkor most kinek jó igazából ez az Opencart API, vagy hogyishívják…?”

Szóval annyit megértettem a dologból, hogy olyan fazonoknak kellhet ez a program, vagy mifene, akiknek nincsen elegendő szaktudásuk, tapasztalatuk, idejük, vagy pénzük leprogramozni elölről egy teljesen működő webáruházat, mert az Opencart API azért van, hogy mindezeket megsprórolja a számukra. Hát akkor ez nem egy rossz dolog, biztosan lesz, vagy van is már piaca. Inkább piaci résre fókuszál ezek szerint. Hiszen az említett célpiac szereplőire tekintve egy valami szembe tűnik, kérem. Mégpedig, hogy Opencart API annak kell, akit fentiek valamelyike, vagy akár több tényezője megakadályoz abban, hogy megcsinálja saját webáruházát, szépen megformázza azt, feltöltse oda az eladásra szánt árut, vagy portékáját és várja az éppen összerakott rendszeren keresztül az eltervezett és kalkulált üzleti mutatók potens teljesítését. Erre mondaná édesanyám, hogy:
„Ja! Seggében egy lúdtoll és vígan így dalol!”, vagy a: „Kisfiam. Belelóg a kezed a bilibe…”, amely epés megjegyzések már csak érzés szintjén is csírájában ölnének meg minden kezdeményezést, ha nem tudnánk, hogy a szülői óvás nem csak a fölöslegesen sok időpazarló próbálkozástól, de akár tényleg hullafelesleges kerülőtől próbálna megvédeni minket, ha nem lennénk fiatalok és a vérünk, valamint ösztönünkből feltörő próbálkozásaink nem hajtanának minket a sorsunk beteljesítése felé ezen a rögös, és nem is olyan könnyű úton. De az Opencart API az más tészta. Tényleg spórol nekünk nem kevés időt, energiát és pénzt.

„De ha én tök sík vagyok ahhoz, hogy az Opencart API feltaláljon a gépemre?”

Kérdezhetném ezt én is ugyebár, mert hát, ha alapvetően lövésem sincs a programozáshoz, rutinom meg pláne nincsen benne, akkor hogy fog futni nálam ez az Opencart API izé? Aztán kiderült ám útközben, hogy ezek a mókusok, akik megalkották, bizony úgy csinálták, hogy Opencart API szinte minden programnyelvhez idomuljon, vagy inkább, hogy egy programnyelvtől független keretprogram legyen, ami bárhova feltelepíthető. Tulajdonképpen úgy lett létrehozva, hogy úgy is tudunk vele dolgozni, ha nem feltétlenül értjük annak belső működését. Kicsit egyszerűbben fogalmazva: nem kell értenünk és ismernünk a benne futó programnyelvet és a benne lezajló folyamatokat sem.
Olyan, mint egy ideálisan jó táncosnő! Ha két-ballábas vagyok is, vagy akár véletlenül széttiprom is a szerencsétlen lábát, akkor is ügyesen idomul hozzám, segít engem és – mindkettőnk örömére – élvezi a táncot. Szóval ez az Opencart API nagyon simulékony, mondhatni egy igazi kaméleon!

Akkor az Opencart API tényleg spórol nekem?

Igen és méghozzá nem is keveset. Egy webáruház leprogramozása nem csak magának a program megírásának a sok-sok óráiból állnak – ami egyébként is tetemes mennyiségű idő -, hanem magának a programtervezésnek a folyamatából, ami a programírás nélkülözhetetlen és emiatt szükségszerű előzménye is. Úgy megtervezni egy program működését és megírását, hogy az flottul működjön is, nem gyerekjáték! A terep beható ismerete szükséges mindehhez, óriási rutinnal párosítva mind a programozott termékek (mint programok) piacát, mind a programozók személyes és szakmai rutinját ideértve. Aztán ha megvan a program, azt bizony tesztelni is kell ám. Az első tesztek során derül ki, hogy amit odáig csináltak, az mennyire állja meg a helyét. Egy Opencart API keretprogram megtervezése és megírása során nyilván az Opencart API kategóriájában legnagyobb rutinnal rendelkező web-fejlesztőket és programozókat állítja csatarendbe a projekt menedzsere, ha éppen ilyenre adta a fejét.

Mit tud még az Opencart API?

Még van pár dolog természetesen, ami rendkívül szerethetővé teszi az Opencart API felhasználók számára a programtípus működését. Más programokon keresztül, akár a telepítésétől különböző, más gépekről is hozzáférhető az Opencart API működése – beállításától függően opcionálisan annak részei, vagy akár az egész funkcionalitása. Nyilván alkalmazás és applikáció-függő. De simán mehet mobilról, vagy működhet tableten keresztül letölthető app-ok segítségével. Tehát ha van egy webáruházam, akkor egy okos-telefonomon lévő app segítségével simán feltölthetem az éppen készített legújabb termékfotókat és már vihetik is őket, a meghirdetett árakon.