A ruhatisztítás modern életvitelünk velejárója. A ruhatisztítás nem nélkülözhető egyetlen olyan ember számára sem, aki rendszeresen más emberek közé megy és megjelenésének, ápoltságának részét képezi ruhaneműinek tisztasága és illata. A ruhatisztítás rendszeressége teszi lehetővé, hogy valakiről alkotott összbenyomásunk összességében véve pozitív összképet mutat-e. Ítélkezéstől mentesen, de az ápolt és tiszta külső borzasztóan sokat jelent egy ember számára. Sajnos vannak, akik vagyoni helyzetük miatt, vagy egyéb okokból kifolyólag nem engedhetik meg maguknak a ruhatisztítás olyan fokát és gyakoriságát, mint mások. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a ruhatisztítás számukra elérhetetlen volna. Sok olyan vállalkozás és társulás, vagy éppen szervezet létezik, ahol rászorulóknak igyekeznek segíteni több dologgal, mint például ruhák összegyűjtésével, élelmezéssel ésigen, a ruhatisztítás is gyakori jelenség ilyen téren. A ruhatisztítás napról napra lehetővé teszi az ember számra azt, mint amit a napi fürdés, vagy a napi zuhanyzás folyamata.

A megtisztulást, a megújhodást, a tiszta lappal indulást, az új kezdetet: http://www.oceantisztitoszalon.hu/szolgaltatasok  A ruha tisztítása ilyenformán szimbolikus jelentőséggel bír még a mi agyoncivilizált modern társadalmunkban is. Keleten a ruhatisztítás mindmáig megőrizte szertartásos jelentőségét is. Ruhatisztítás kapcsán elég, ha Indiára gondolunk. India legnagyobb szent folyója a Gangesz, mely az univerzális tisztaság szimbóluma, partján jógik, guruk és nincstelenek egyaránt tisztálkodhatnak mind testi valójukban, mind pedig lelki-szellemi értelemben véve. A ruha tisztítás ilyenformán részét képezi a testi tisztaság megőrzésének. Bár technikai fejlettségében említett módszer alul marad a nyugati megoldások gépesített verziójához képest, szellemi értelemben véve mégis nevezhetjük azt a ruhatisztítás egyik legfelső fokának, ahol a „ruha” egyúttal lehet a testünk, és természetesen valódi ruházatunk is.

A ruhatisztítás napjainkban

A ruhatisztítás napjainkban már nemcsak otthon, vagy éppen a folyó partján végezhető folyamat. Bár abbéli jellegzetességét mindmáig megőrizte, hogy ruhatisztítás többnyire áramló közeg által valósul meg és a teljes folyamatot tekintve ritkán csak „állóvízben”. Áramlás, mozgás kell – tisztaság és egészség csak úgy lehetséges. Keleten e kettő szorosan összefügg mind a mai napig. Gondoljunk bele! Keleten bizonyos húsfélék fogyasztásának kerülése nem csak vallási célokat szolgált, az ésszerű „tiltásnak” egészségügyi okai is voltak. Persze a hitéleti hivatkozás a szabályokhoz való alkalmazkodást csak erősítette. Tehát a ruha tisztítás mindennapi életünk során is rendszeres odafigyelést igényel.

A ruhatisztítás eszközei

A tisztítás eszközei a folyóparti mosófától eltérően ma már többnyire mosógépek, szárítógépek és centrifugák alkotta gépparkokból áll, melyekhez csatlakozik a vasalók tábora is. A ruhamosás a modern ember otthonában többnyire komplex működésű automata mosógépekkel történik, ahol a ruhatisztítás szinte minden részét a mosógép végzi el. Az áztatástól kezdve, az előmosáson át, az öblítésen keresztül a centrifugálásig bezáróan egy mai, korszerű mosógép a tisztítás folyamatának minden említett elemét már tudja. Ami itt a ruhatisztítás lépéseiből kimarad, az tulajdonképpen a tisztítás legvége, a szárítás és a vasalás. De van, hogy a kosz, vagy a folt tisztításához mosógép sem kell, mert modern folttisztító szerek és folyadékok egész sora áll rendelkezésünkre, hogy a szembe jövő makacs foltokkal is hatékonyan megbirkózzunk. Ha otthon ez mégse működne, akkor jönnek szóba a ruhatisztítás professzionális módszerei és eszközei a ruhatisztítás szakszerű elvégzésére létrejött szalonok által, ahol a ruhatisztítás minden csínját-bínját ismerik.